Strokovna ekskurzija LAS

LAS UPRAVNE ENOTE ORMOŽ IN DESTINACIJA JERUZALEM SLOVENIJA

23. novembra 2022 smo se predstavniki LAS Raznolikost podeželja odpravili na strokovno ekskurzijo z ogledi dobrih praks na območje LAS Upravne enote Ormož in Destinacije Jeruzalem Slovenija. Strokovne ekskurzije smo se udeležili člani LAS ter ostali zainteresirani, ki so želeli pridobiti informacije in ideje za nadaljnji razvoj ponudbe in trženje lokalnih izdelkov ter storitev.

V Ormožu smo si najprej ogledali obnovljen objekt, v katerem delujejo tržnica, hostel in mladinski center. V grajskih prostorih smo si skuhali kavo in si ogledali prostore socialnega podjetja s popravljalnico in trgovino. Sprejeli predstavniki Občine Ormož, Destinacije Jeruzalem Slovenija in LAS UE Ormož, ki so nam predstavili Ormož, Kolektivno blagovno znamko Jeruzalem Slovenija ter delovanje LAS. V grajski kleti smo pred nadaljevanjem ogledov nazdravili s kozarčkom žlahtne kapljice.

Sledila je vožnja do Središča ob Dravi in ogled oljarne SAT Jeruzalem Ormož. Predstavili so nam postopek pridelave bučnega olja in pripravili degustacijo vseh njihovim izdelkov iz buč in bučnic, ki jih res ni malo. Obiskali smo tudi trgovino, kjer smo lahko kupili vse okusne izdelke. Po vinski cesti smo se odpeljali do Resorta Vinski raj Glavinič. Vinogradniška kmetija se poleg vinogradništva in kletarstva ukvarja tudi z ekološko pridelavo grozdja, iz katerega izdelujejo rozine, ter turizmom. Zgradili so apartmajsko hišo, pet manjših bivalnih hiš iz lesa ter naravni plavalni bazen. Ponudba je zelo iskana in obiskovalcev v sezoni ne manjka. Pred odhodom smo poskusili še rozine in kozarček vina.

V nadaljevanju smo se odpravili na kosilo na Turistično kmetijo Hlebec, kjer so nam v pokušino ponudili tri vrste vin, usklajenih s hrano. Pred odhodom domov smo se ustavili še na Kogu, kjer smo si ogledali Košarkino hišo v centru Koga. Zgodbo o zgodovini hiše in obnovi smo poslušali med sprehodom po hiši ter pokušino vina in postržjače. Sledila je vožnja proti domu preko Jeruzalema.

Zahvaljujemo se gostiteljem iz Ormoža za organizacijo in vodenje ekskurzije ter jih vabimo, da se kmalu oglasijo na ogled LAS Raznolikost podeželja.