Študijska tura za ponudnike (Vulkanland, Avstrija)

Dne 11. 4. 2019 smo se v okviru LAS Raznolikost podeželja odpravili na študijsko turo z ogledom dobrih praks na območje Vulkanland v Avstriji. Študijska tura je bila namenjena vsem kmetijam in ponudnikom z območja, ki želijo pridobiti informacije in ideje za nadaljnji razvoj ponudbe in trženje izdelkov ter storitev, in ostalim zainteresiranim z območja LAS. Ekskurzije se je udeležilo 23 udeležencev. Strokovno vodenje ekskurzije je izvedla ga. Tanja Lešnik Štuhec.

Z avtobusom smo se iz Laškega in Celja odpeljali do Ekološke kmetije Unger, kjer že od požara leta 2006, ki jim je uničil hlev, kmetujejo na ekološki način. Pridelujejo lan, konopljo, sončnice, sojo, buče in še 15 vrst poljščin. Iz pridelkov izdelujejo hladno stiskana olja, kaše in moko. Gospa Unger je dietologinja in se je specializirala za tržno privlačne ekološko pridelane prehranske izdelke in jedi iz njih. Na kmetiji izvajajo delavnice na temo zdrave prehrane za skupine otrok in družine. Med predstavitvijo kmetije smo poskusili različne izdelke s kmetije.

Sledila je vožnja proti kraju Raabau pri Feldbachu do Ekološke kmetije Eisvogel. Gospa Wilma Kaufmann se je osredotočila na pridelavo in predelavo ekološko pridelanih vrtnic, aronije, ribeza, bezga, bučnih semen z direktno prodajo na domačem dvorišču. Po predstavitvi smo poskusili zelenjavno juho, bučno olje in sirupe iz aronije, ribeza, bezga ter vrtnic.

V nadaljevanju smo se ustavili v mesnici, kjer predelujejo meso turopoljskih prašičev, ki jih redijo na prostem na petih ekoloških kmetijah. V izdelke predelajo vse dele prašiča, trženje poteka v gostinskih lokalih in trgovinah na območju.

Sledil je ogled sirarne Fromagerie zu Riegersburg, ki je ena od postaj na kulinarični poti med Riegersburgom in Feldbachom. Lastnik je inovativen umetnik sirarstva, ki nam je
pokazal proizvodnjo in zorilnice. Ob pokušini 9 različnih sirov smo spoznali filozofijo poslovanja sirarne.

Nato smo se odpeljali proti vasi Auersbach do Pekarne Winkler. Majhno kmetijsko gospodarstvo se je specializiralo za pridelavo pire. Kot zeliščna pedagoginja se je lastnica odločila za registracijo peke kruha in prodajo ekološke pire v različnih oblikah za direktno trženje na kmetiji.

Zadnja postaja študijske ture je bila zelenjadarska kmetija – Gemüsebauernhof Wonisch-Flucher v bližini vasi Straden. Ogledali smo si pridelavo ter prodajno mesto na zelenjadarski kmetiji in spoznali iniciativo »Mladi divji« – »Junge Wilde« (sokovi iz zelenjave). Na kmetiji se ukvarjajo s turizmom – oddajo apartmajev, pridelavo zelenjave, jogo na kmetiji in številnimi drugimi kreativnimi idejami. Po predstavitvi kmetije je sledila pokušina različnih zelenjavnih izdelkov.

Vsi udeleženci študijske ture smo se domov vrnili zadovoljni in z veliko koristnimi informacijami o možnostih razvoja ponudbe na podeželju, povezovanja med ponudniki ter trženja. Spodaj objavljamo nekaj fotografij s študijske ture.