Študijska tura ponudnikov območja LAS

Dne 10. 7. 2019 smo se v okviru LAS Raznolikost podeželja odpravili na študijsko turo z ogledom dobrih praks na območje Vulkanland v Avstriji. Študijska tura je bila namenjena vsem kmetijam in ponudnikom z območja, ki želijo pridobiti informacije in ideje za nadaljnji razvoj ponudbe in trženje izdelkov ter storitev, in ostalim zainteresiranim z območja LAS. Ekskurzije se je udeležilo 29 udeležencev. Strokovno vodenje ekskurzije je izvedla ga. Tanja Lešnik Štuhec.

Z avtobusom smo se iz Laškega in Celja odpeljali do Term Rogner Bad Blumau, ki jih je zasnoval Fridensreich Hundertwasser skladno s filozofijo »življenje v harmoniji in sozvočju z naravo«. Ogledali smo si terme in poskusili njihov obogaten zajtrk. Sledila je vožnja do vasi Söchau, kjer smo si ogledali idiličnega zeliščnega vrta, ki ponuja tudi možnost knneipanja. Čarobne moči in zdravilni učinki zelišč predstavljajo osrednjo tematiko doživetja. Vrt je razdeljen v zeliščni vrt in čarovniški vrt s strupenimi rastlinami. Sledil je ogled in spoznavanje s filozofijo poslovanja ambasadorja regije Vulkanland – Genuss hotel Riegersburg.

V nadaljevanju dneva smo obiskali Sabine Putz, vrtnarko, zeliščarko in izumiteljico delikates pod imenom Pestonarisch. Na njenem vrtu cveti na tisoče vrtnic, lilij, irisov in zelišč, katerih cvetove in liste inovativno vključuje v kreacije pestov, marmelad in zeliščnih soli. Pot smo nadaljevali do podjetja Vulcano Ursprung – sveta pršutov srečnih prašičev. Spoznali smo zgodbo treh kmetov, ki so se odločili za na zraku sušeno šunko v regiji, kjer prevladujejo dimljene suhe mesnine. Franzu in Bettini je s sodelavci uspelo ustvariti enega izmed najboljših pršutov v Evropi. Ogledal ismo si predstavitev ter imeli voden ogled po podjetju, sledila je degustacija mesnin.

Obiskali smo družinsko podjetje Gölles, kjer so nam predstavili njihovo zgodbo o uspešnem razvoju dodane vrednosti sadja. So začetniki zgodbe o Vulkanlandu in njihovi glavni promotorji. Ponudbo predstavijo kot regijo sveta vulkanov, sadja in kulinaričnih dobrot ter inovativnih rokodelcev, ki jo radi obiščejo turisti iz vsega sveta. Med predstavitvijo smo doživeli degustacijo kisov in žganj.

Na koncu smo si ogledali še domačijo Gartner v vasi Fehring. Gospa Barbara, ki je kmetijo spremenila v odlično počitniško domovanje za goste, nam je predstavila poslovanje turistične kmetije in številne mreže v katere je kmetija vključena, tudi iniciativi ‘Pšenica iz Vulkanlanda’ ter ‘Štajersko bučno olje’.

Sledila je vožnja nazaj v Celje oziroma Laško, kjer se je študijska tura zaključila ob 21.20 uri zvečer.