Delovanje LAS

LAS Raznolikost podeželja se nahaja na vzhodnem delu Savinjske doline in povezuje območje občin Celje, Laško, Štore in Vojnik. Uvršča se med destinacije z najlepšimi zelenimi doživetji v Sloveniji, kar potrjuje certifikat zelene sheme slovenskega turizma, Slovenia Green Destination, ki sta ga pridobili občini Celje in Laško.

V Celju si obiskovalci lahko ogledajo staro mestno jedro in spoznajo zgodovino območja z ogledi muzejev. V neposredni bližini mestnega jedra se nahajata mestni park in mestni gozd s sprehajalnimi potmi in Drevesno hišo. Celjski Stari grad vabi obiskovalce z lepim razgledom na mesto Celje in Savinjsko dolino in bogatim festivalskim programom. Priporočamo vzpon na Celjsko kočo, kjer se lahko preizkusite v vožnji z bobkartom, raziščite gozdne poti in obiščite adrenalinski park.

Da je dobro počutje vir zdravja in zadovoljstva, so vedeli že stari Rimljani, ki so sredi neokrnjene narave ob reki Savinji na območju Laškega kot prvi razvili kulturo termalnih kopališč. Njihova tradicija se s toplimi termalnimi vrelci na podlagi bogatih izkušenj še danes nadaljuje v Thermani Laško in Rimskih termah. Laško ponuja široko paleto možnosti raziskovanja lokalno obarvanih doživetij, temelječih na dolgoletni pivovarski in čebelarski tradiciji, tematsko urejenih poti in festivala Pivo in cvetje Laško, ki se odvija v mesecu juliju.

V Štorah lahko spoznate zgodovino železarstva, ogljarstva in glažutarstva, obiščete idilično vasico Svetino z grobom Alme Karlin ter si oddahnete v Domu na Svetini.

Občina Vojnik se ponaša z neokrnjeno naravo in bogato kulturno dediščino. Vabljeni k obisku turističnih kmetij in ogledu Sorževega mlina v Polžah.

LAS Raznolikost podeželja uporablja sredstva iz štirih podukrepov Programa razvoja podeželja 2014- 2020:

19.1 – Pripravljalna podpora

19.2 – Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost

19.3 – Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine

19.4 – Podpora za tekoče stroške in stroške animacije