Dne 24. 8. 2022 smo se v okviru LAS Raznolikost podeželja odpravili na strokovno ekskurzijo z ogledom dobrih praks Amazon of Europe Bike Trail na območje ob rekah Mura in Drava na Hrvaško. Strokovna ekskurzija je bila namenjena vsem zainteresiranim z območja LAS, ki želijo pridobiti informacije in ideje za nadaljnji razvoj ponudbe v povezavi z razvojem kolesarske infrastrukture. Ekskurzije se je udeležilo 18 udeležencev. Strokovno pripravo in vodenje ekskurzije so izvedli predstavniki Zavoda Iskriva.

Z avtobusom smo se iz Celja odpeljali proti slikoviti vasici Razkrižje, ki leži v osrčju Prlekije. Pred začetkom kolesarjenja smo si ogledali Ivanov vrelec zdravilne vode ter energijske točke. Sledila je nastavitev koles in opreme ter pričetek kolesarske poti Južne trase Amazon of Europe na etapi S2, kjer smo v kraju Gibina prečkali mejo s Hrvaško.

Kolesarjenje ob reki Muri smo nadaljevali do kraja Sveti Martin na Muri, kjer smo si ogledali mlin na Muri ter se sprehodili po mlinarski poti ob mrtvicah Mure. Sledilo je kolesarjenje po etapi S3 proti kraju Križevec, kjer smo si ogledali izobraževalni center “Med dvemi Vodami”. V centru smo skozi voden ogled pridobili informacije o biotski raznovrstnosti območja med Muro in Dravo. Sledila je predstavitev direktorja Turistične organizacije Međimurske županije g. Rudija Grule, ki nam je predstavil, kako je potekala vzpostavitev kolesarske poti na območju Međimurske županije in kakšne priložnosti prinaša za regijo. Kolesarjenje smo zaključili ob kosilu v kraju Podturen.

Po kosilu smo se z avtobusom odpeljali proti mestu Đurđevac in se namestili v hotelu Picok. Večerjo smo imeli na turistični kmetiji v kraju Mičetinac, kjer smo imeli degustacijo večkrat nagrajenih lokalnih vin, ki imajo posebno noto zaradi peščene podlage vinogradov.

Drugi dan naše ekskurzije smo se po zajtrku odpravili na kolesarjenje po “podravinski ravnici”. Med kolesarjenjem smo si ogledali znamenite “Sipine Đurđevca”, ki so naravni fenomen, znan tudi pod imenom hrvaška Sahara.

Kolesarjenje smo zaključili v Etno vasici Karlovčan, kjer smo ob degustaciji lokalnih vin in sirov spoznali življenje, kot so ga poznali na tem območju nekoč. Obiskal nas je predstavnik Koprivničko-Križevske županije in nam predstavil, kako so izkoristili potenciale območja za vključitev v razvoj trajnostno naravnanega 5-državnega turističnega produkta.

Sledila je vožnja z ladjico po reki Dravi do kraja Križnica on kosilo v tradicionalni lokalni gostilni “Dravska Iža”. Nato smo se z avtobusom vrnili nazaj v Celje, kjer se je strokovna ekskurzija zaključila ob 21.15 uri zvečer.